Hem / Nyhet / Maskinell dosdispensering kan förbättras på många sätt

Maskinell dosdispensering kan förbättras på många sätt

Läkemedelsverket har i en utvärdering kommit fram till att maskinell dosdispensering av både kan och bör förbättras på en rad områden.

Ca 185 000 patienter får idag sina läkemedel via maskinell dosdispensering, varav det stora flertalet är äldre patienter. Systemet har varit i bruk sedan 1980-talet och Apoteket AB har haft monopol på att leverera tjänsten, ApoDos. Men i takt med att det från och med april i år kommer att finnas flera olika aktörer som tillhandahåller dosdispenserade läkemedel är en utvärdering av dagens system viktig för till exempel upphandlingsprocesser, kvalitetsuppföljning och att nå ökad kunskap om dosdispenseringens för- och nackdelar.

Läkemedelsverket har på regeringens uppdrag utvärderat och sammanställt en rapport om tjänsten med maskinell dosdispensering. Utvärderingen visar att det finns stöd för att följsamheten till medicineringen förbättras med hjälp av dostjänsten, däremot går det inte att med aktuell kunskap dra några slutsatser om tjänsten leder till ökad patientsäkerhet i jämförelse med traditionell läkemedelshantering.

 


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *