fbpx
Hem > Endokrinologi > Hypotyreos > Medicinera inte själv med sköldkörtelprodukter
sköldkörtelprodukter

Medicinera inte själv med sköldkörtelprodukter

Läkemedelsverket går ut och varnar för att inte medicinera sig med sköldkörtelprodukter avsedda för självmedicinering. Anledningen är att dessa kan innehålla riskabla mängder sköldkörtelhormon, eller inga sådana hormoner alls.

Bakgrunden är att Läkemedelsverket har uppmärksammat att preparat med pulver från gris- eller kosköldkörtel ibland används utan kontakt med vården. För att undersöka det faktiska innehållet av sköldkörtelhormoner i sådana produkter genomfördes ett analysprojekt. Tre produkter som Läkemedelsverket köpte in via internet och två produkter som såldes som kosttillskott på den svenska marknaden analyserades.

Läkemedelsverkets analyser visade att fyra produkter innehöll sköldkörtelhormonerna T3 och T4 i nivåer som kan påverka kroppen, medan en produkt inte innehöll hormoner alls.

Sköldkörtelprodukter måste vara godkända

Produkter som innehåller sköldkörtelpulver måste generellt vara godkända som läkemedel för att få säljas, eftersom sköldkörtel innehåller hormonerna T3 och T4, som används vid behandling av sjukdomen hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln). Egenvårdsbehandling med sköldkörtelhormon är förenad med onödiga risker och rekommenderas inte eftersom både för lite och för mycket sköldkörtelhormon kan ge svåra symtom.

Läs mer på Läkemedelsverkets webbplats om undersökningen och bakgrunden till rekommendationen.

LÄS MER: Varför blir jag hjälpt av Thyractive?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

44 kommentarer

 1. Jag förstår varför det är så många som känner sig tvungna att hitta andra vägar när sjukvården inte har kunskap nog att ge en patient andra alternativ än levaxin. Jag är en av de patienter som åt levaxin under 18 år, drevs upp 45 kilo i vikt och hade alla symptom kvar. Faktum är att det finns forskning som visar att alla blir inte hjälpta av levaxin och för några blir sjukdomen till och med förvärrad av levaxinbehandling, vilket man kan läsa här: https://thyroidhormones.wordpress.com/2015/01/13/ny-studie-visar-att-levaxin-kan-forvarra-hypotyreos/ , hela studien hittar man här: https://www.jci.org/articles/view/77588

  Det här är nya rön som en vanlig husläkare inte tar till sig. Många vill inte ens skriva ut liothyronin, direktverkande T3. Levaxin är T4 som ska bli det aktiva hormonet T3 i kroppen. För många som inte konverterar levaxinet, patienter som jag själv, innebär det att man inte har någon hög nivå av T3 i blodet. Många läkare tar inte ens blodprov för att se hur det förhåller sig.

  Jag hade själv ett T3 som låg långt under lägre referens, det låg runt 1 när det enligt mitt landsting ska ligga mellan 3.6-6.8. Detta prov togs årligen och ett bevis på att min levaxinbehandling inte var väl fungerande under 18 år är att jag hade ett TSH som hoppade mellan 1-9 fram och tillbaka trots doshöjningar.

  Det största problemet ligger hos specialisterna, endokrinologerna. Husläkarna får ofta direktiv att all annan behandling än levaxin ska tas på remiss till en endokrinolog, om man ens kommer så långt. Tyvärr får husläkarna direktiv att vara restriktiva med liothyronin och en kombinationsbehandling med levaxin och liothyronin.

  När man behandlas med direktverkande T3 kan husläkaren inte längre använda TSH som en styrsignal hur medicinen ska justeras. Det är en anledning till att de inte vill använda det, för då krävs det betydligt mer att man lyssnar på patientens mående. Själv var jag ständigt frusen och hade en basal kroppstemp på 35-36 grader under åren med levaxin. Från första tabletten av liothyronin är jag nu 37 grader. Den dag jag avhåller mig ifrån medicinen för att jag ska ta blodprover nästa dag sjunker min kroppstemp så pass mycket att jag inte kan arbeta då fingrarna blir iskalla och inte kan skriva på ett tangentbord. Det är en mycket potent medicin, och när den sätts in rätt, dessutom utan biverkningar.

  Hur kommer det sig att jag idag inte äter levaxin?

  Efter 18 år med levaxinbehandling där läkarna sa att jag var rätt inställd, levde jag ett liv som inte hade någon livskvalité alls. Jag åt 8-10 antibiotikakurer om året, jag var frusen, håret var torrt och föll av, jag började få minnesproblem och mina mobiltelefoner, visakort, nycklar mm fanns aldrig där de skulle. Jag började även få problem med närminnet och kognitiva problem och tappade ord i samtal och i skrift. Jag som alltid varit så skärpt och dessutom arbetade som copywriter! Jag var dessutom hos min kiropraktor varje vecka då övervikten gav mig problem med ryggen, med lederna, med nacken. Jag hade under de senaste 15 åren inte vägt under 110 kr.

  Om man ställer det mot bakgrund att jag hade en man sedan alla år som var utbildad kock och arbetade som köksmästare, och hade en egen restaurang med hälsosam inriktning där varje måltid var max 500 kalorier. Han är även utbildad personlig tränare och har tränat styrketräning under 30 år och utbildad inom kost och näringslära. Han kunde varken göra mig frisk och inte rubba mig ur vikt! Jag åt näringsrik kost och min motion ligger i en klass för sig. Jag är friluftsmänniska och har alltid haft 4-5 hundar i mitt liv, och ligger sedan urminnes tider på en motion om 8-10 mil per vecka i kuperad terräng i skogen. Det var därför helt ofattbart att jag vägde 116 kg i december 2014.

  Min räddning blev att jag började att svimma, då jag hade konstant ryggskott kunde jag inte komma upp när jag ramlade och tappade medvetandet och vid en sådan färd till akuten berättade ambulansförarna för mig att jag inte hade något syreupptag och att jag var bara 35 grader och undrade anledningen till detta.

  Då började jag ifrågasätta sjukvården och läste en bok av Helle Sydendal som heter Få livet tillbaka som gav mig så pass mycket information att jag bad att få ut mina blodprover sedan 15 år. Med hjälp av kunniga personer genom patientföreningen Sköldkörtelföreningen, numera Sköldkörtelförbundet fick jag hjälp, betydligt mycket mer hjälp än vad jag fått av husläkare sedan många år.

  Specialisterna kunde inte hjälpa mig

  I samma veva fick jag även en remiss till en docent på Karolinska Universitetssjukhuset som var endokrinolog. Jag hade förberett mig för mötet och hade utskrifter ifrån alla mina appar, hur mycket jag motionerade och hur många kalorier jag åt, samt bilder på mig själv och viktuppgifter utifrån varje år, i relation till hur TSH och T3 hade legat vid den tidpunkten.

  Man skulle ju kunna tro att en specialist skulle dra slutsatsen att jag behövde T3. Men trots ett extra långt besök då det närvarade en kandidat, sa denna docent att han INTE KUNDE HJÄLPA MIG, och att min ohälsa inte kunde ha någonting att göra med sköldkörteln. Tilläggas kan göras att jag inte har några andra hälsoproblem och att mina värden gällande kolesterol, glukos etc var jättebra.

  När jag sa till docenten att jag precis hade fått en förskrivning ifrån en specialist i invärtes medicin på liothyronin och att jag började att både må bättre samt gå ned i vikt sa han tämligen ointresserat att de kunde sköta den förskrivningen fortsättningsvis. Det fanns inte det minsta intresse, eller råd vidare.

  Jag skickade denna docent bilder på mig själv hur jag endast 3 månader senare hade gått ned 22 kg, och även information ett år senare när viktnedgången var hela 45 kilo, utan att jag hade ändrat något annat kring kost eller motion, än att t3 hade gått upp inom referens. Vidare så är jag numera bara sjuk en gång om året i en förkylning eller influensa. Min PMS som verkligen var svår har försvunnit och migränanfallen jag hade 2-3 gånger i veckan är helt borta. Min svullna otympliga kropp där ledvärk och trötthet var min vardag, är helt förändrad.

  Jag köper medicinen online och tänker inte sluta heller och bli sjuk igen

  Det här är min historia, och idag äter jag naturligt sköldkörtelhormon, Nature throid, som man kan få på licens då den inte säljs i Sverige. Och hör och häpna – jag får den inte på licens ens. För vägen dit kändes väldigt krånglig då alla mina blodvärden sedan 18 år tillbaka skulle samlas in ifrån olika vårdcentraler och min läkare behöver motivera att jag ska få prova NDT. Sedan behöver licensen förnyas varje år. Det kändes helt enkelt inte överkomligt att hålla på så kring en medicin som ska hålla mig frisk. Särskilt inte som jag behöver frångå vården genom landstinget och vända mig till min privatläkare som tar 1800 kr i timmen. Mitt första besök där där hon rådde mig till att börja äta NDT gick på över 4500 kronor. Jag är så pass privilegierad att jag har råd med privat vård. Men tyvärr är det inte så för många som har den här sjukdomen. Det stora flertalet kommer inte så pass långt och jag vet själv hur sjukdomen gör att man blir så pass trött och omtöcknad att man inte förmår så mycket när den inte är optimalt behandlad.

  Så att jag och flera väljer att köpa vår egen medicin på nätet och att vi hellre tar råd ifrån andra som har nått ett optimalt behandlingsresultat med hjälp av T3 eller naturligt sköldkörtelhormon som Armour, Erfa eller Nature throid, är inte det minsta konstigt. Lantsingets sjukvård som jag betalar skatt för, de ger ju inga andra alternativ.

  Ifall jag hade hållt mig till levaxinbehandling hade jag så småningom kostat min kommun betydligt mer i form av sjukskrivning och jag själv hade fått förlorad arbetsinkomst och så småningom ett mycket sämre liv. Nu tog jag tag i det här på egen hand. Själv. Jag träffade privatläkaren vid ett tillfälle 2015, resten har jag på egen hand med hjälp av kunniga sköldkörtelpatienter, fått lista ut själv. Jag är nu symptomfri sedan februari 2015 då jag började äta liothyronin.

  Istället för att anmärka på att den här stora patientgruppen drivs till att ta till desperata åtgärder som att köpa medicin på nätet bör man fundera över anledningen till detta.

  Det finns mycket mer information och även rätt mycket bilder på min hemsida.

  http://www.wordsbychristine.com

 2. Vi har inget annat val än att självmedicinera då de flesta läkarna är inkompetenta vad gäller sköldkörtelsjukdomar. Vi får antidepressiv medicin eller så hänvisas vi till psyket. Dessutom har Sveriges endokrinologer på en konferens bestämt att de inte kan/vill behandla alla sköldkörtelsjuka. Behandlingen vi sjuka får är under all kritik…..om vi får någon.

 3. marianne jonsson-lill

  Om läkarvården vill hjälpa oss med alternativ så skulle ingen behöva självmedicinera, jag har själv fått ta tag i mitt problem när läkarvården inte kan eller vill

 4. Jag har diagnosen Hypotyreos och har fått levaxin som medicin mot det. Det hjälpte inte på flera år och vi (läkaren och jag i samråd) höjde och sänkte isen för att hitta rätt. I flera år!
  Jag hade en mängd typiska symptom kvar. (Se div listor och läs FASS)
  Jag beslutade mig för att prova ett alternativ och lyckades köpa en annan medicin som kommer från Kanada och som är laglig även här då en ”kan” få den på recept om en hittar en kunnig läkare som ansöker om en licens.
  Jag självmedicinerade i nästan två år och blev så pass mycket bättre (en otrolig skillnad på mindre än två veckor) att en läkare jag träffade ansökte om licens för mig.
  Samma medicin, uthämtad på svenskt apotek och under högkostnadsskyddet.
  Jag tycker också att det är fel att vi skall behöva självmedicinera, ge oss det läkemedel som fungerar när vi behöver det. Hur svårt skall det vara?
  Tycker ni att det är konstigt att med ca en halv miljon diagnosticerade individer och många som inte svarar på den behandling som erbjuds, att vi väljer att hjälpa oss själva?
  Sorry, men det är inte vi patienter som handlar fel.

 5. Elisabeth Felling

  Vården klarar inte att göra hypotyroida patienter symptomfria, därav självmedicinering, som dessutom fungerar. Jag har haft licens på Erfa Thyroid i flera år och välutredd, medicin som omnämns. Ny Dr vill inte skriva recept på den medicinen, erbjuder endast syntetiskt T4 som jag inte fungerar på. Vill jag må bra finns endast självmedicinering att tillgå

 6. Pga att läkare generellt inte lyssnar, har låg kunskap, är restriktiva med andra mediciner än levaxin – levaxin som INTE hjälper alla som har dessa problem. Så tvingas många själva lära sig hur sjukdomen fungera och jaga mediciner från andra håll för att över huvudtaget kunna leva ett drägligt liv och arbeta. En av de största kvinnosjukdomar vi har där den traditionella behandlingen inte förändrats sedan 40-talet. Våra grannländer och övriga Europa ligger före oss men här biter sig vården och läkemedelsindustrin kvar i gamla rön som gör att 1000-tals patienter inte blir friska eller får andra diagnoser istf medicin som hjälper ! Skämmande att det får fortsätta så här.

 7. Christina Damgren

  Vilket effektsökeri. En kvinna med en enorm struma som uppenbarligen inte har fått rätt vård används för att skrämma folk som inte fått rätt vård från att hjälpa sig själva.

 8. Så länge sjukvården har så dålig kunskap kring sköldkörtelproblematiken och sjukvården envisas med att neka oss medicin på licens, så har jag inget val, än att själv lista ut vilken dos jag behöver av Ndt.
  Jag har ett liv idag när jag självmedicinerar.
  Det hade jag inte när jag lyssnade på läkarna.

  ”Egenvårdsbehandling är riskabelt”?? Nej det är högst riskabelt att lita på läkarna i detta läge faktiskt!

 9. Kanske man skulle börja i rätt ände av problemet och ställa sig frågan varför så många människor febrilt letar efter egna vägar att få må bättre? Jo, därför att de INTE FÅR HJÄLP inom sjukvården, de tas inte på allvar. Man skickar hem sköldkörtelsjuka med psykofarmaka, klappar dem på huvudet och intalar dem att de inbillat sig hela saken. Jag har nu fått hormonell cancer och jag skulle inte förvåna mig om det är obalanserna jag gått med i årtal utan att få hjälp som gett mig denna dödliga sjukdom. Så sitt inte och mästra människor som desperat försöker få sina liv tillbaka, där sjukvården totalt förvägrar dem den vård de behöver för att fungera i vardagen med arbete, familj och socialt liv. Man förändras så totalt med dessa obalanser att det blir svårt, ibland omöjligt att arbeta, ha relationer eller fungera någorlunda normalt i samhället. Så nog tusan skulle det finnas en win-win här om man började titta på problemet. Men då måste man först erkänna att det finns.

 10. OM svensk sjukvård hade haft viljan att hjälpa de ca 20 % av hypotherios patienter som inte når behandlingsmålet med Levaxin så hade behovet av att självmedicinera inte varit så stort. Själv blev jag sjukare och sjukare under över 10 års tid och fick ingen hjälp från sjukvården. Självmedicinering blev min räddning och jag blev frisk från närmre 20 symptom och kunde börja jobba igen efter lång sjukskrivning. Om läkemedelsverket ville försöka vara lite seriösa så skulle de ta sig en funderare på varför så många självmedicinerar…. Själv har jag äntligen hittat en läkare som skriver licens på NDT och jag medicinerar numera med ERFA men kommer gå tillbaka till att självmedicinera den dagen jag inte får licens längre. Förtroendet för insmugglade läkemedel är högre än för svensk sjukvård,Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och Takeda (med deras kvalitetsproblem på Levaxin & Lio) Det säger ju en del eller hur!

 11. Om sjukvården och LMV tog sköldkörtelsjuka och vårat lidande på allvar skulle inte uppmaningar som denna behövas!
  Klart vi experimenterar på eget bevåg när hjälpen uteblir och livet måste funka ändå!!

 12. Så de skall bli så sjuka pga LV+ läkarkåren inte vill fortbilda sig och förstå det komplexa med underfunktion och ibland overksam behandling?

 13. Snälla Läkemedelsverket.
  Se till att vi får dess preparat med naturligt sköldkörtel hormon utskrivna på licens då , eftersom den möjligheten finns. De är inte olagliga.
  Annars ökar sjukskrivning och dåligt mående med bara Levaxin .

  Vilken annan sjukdom ges bara ett alternativ att välja på när en medicin inte fungerar !
  Skandal är vad det är !

  Vilka märken har testats först och främst, ni döljer något när de inte tas med.

 14. Varför!!!? Folk blir bara sjukare och sjukare därför attvi inte får individuell hjälp – alla ska äta Levaxin! Vi blir inte friska av Levaxin!!!!! Se till att Läkarna gör sitt jobb! Vi har rätt att få må bra och ”knarkhandeln” med naturliga preparat kommer bara att öka tills vi får bättre vård. Själv har jag fått större förståelse via app-dr.. ska det behlva vara så??
  Bilden gissar jag är tagen helt ur sitt sammanhang.. lika fake som att Apotekarna plötsligt ska vara patientens läkare… suck!

 15. Yvonn Landeholm

  Det är klart att egenvård med sköldkörtelpreparat inte är bra men det är inte den viktigaste frågan utan denna:

  VARFÖR väljer sköldkörtelsjuka att självmedicinera sig ???

  Är det för att det är lite kul bara – eller finns det en allvarlig ORSAK,
  tex att öppenvården för sköldkörtelsjuka inte fungerar ???

 16. Christina Damgren

  Tog ni bort alla kommentarer?

 17. Bilden ni har lagt ut för detta hör inte ihop med det faktiska omständigheterna dvs underfunktion av sköldkörtel.. bilden visar STRUMA!!
  Byt bild!!
  Sprid inte ”falska bilder” som inte hör ihop med underfunktion!

 18. Anette Pettersen

  Om man lever i någon slags verklighet så förstår man att skk-sjuka inte självmedicinerar för nöjes skull. Om svensk sjukvård klarade uppgiften, att ta en enormt stor patientgrupp på allvar, hade alla valt erkända produkter med högkostnadsskydd och inte Asientillverkade ditos till självkostnad.

  DEN enda, vedertagna och godkända skk-medicinens förskrivning har ökat med 100% över en tioårsperiod. Troligen har då licensansökningarna ökat en aning under samma period. Det borde säga apotekarna något.

  Skk-sjuka är troligen en av få patientgrupper som inte erbjuds alternativ när det första inte fungerar. För att du försöka upprätthålla någon form av livskvalitet ligger det nära till hands att ta till drastiska medicinska åtgärder.

  Artikeln är ytterligare en kränkning av vår intelligens, trovärdighet och sunda förnuft.

  Att låta läkemedelsbolagen sköta forskning och information till sjukvården är som att låta Coca-Cola ansvara för tandhälsan.

 19. Victoria Drotz

  Är det meningen att alla sköldkörtelsjuka ska dö? Är detta en kampanj för att avbefolka planeten?
  Frågan som bör ställas är : VARFÖR känner vi att vi behöver självmedicinera?
  Det är inte direkt det första man tar till – det kostar väldigt mycket att självmedicinera. Om svensk sjukvård fungerade åtminstone lite grand för sköldkörtelproblem så hade vi kunnat få det på högkostnadsskyddet och inte heller belasta samhället med massor med sjukskrivningar, som är följden av vanvården!
  Sparka inte på dem som ligger ner!
  Gör om gör rätt!

 20. Christina Damgren

  Vad bra att ni bytte bild. ?

 21. Jag åt under flera år Lewaxin dos 75mg.
  Under precis ett år har jag självmedicinerat med Thyroid-S. Jag får än så länge fortsätta ta prover på VC. Dessa visar perfekta värden!

 22. Snuffa Håkansson

  Det är uppenbart att vi som är ssk sjuka vill ha den individuella medicinering som ger oss en livskvalitet värd att leva!
  Det är lika uppenbart att vi inte får den via vården, trots att preparaten finns.
  Lösningen är lika uppenbar.

  Varken läkemedelsverket eller läkarna har lika uppenbart inte denna klarsyn. Hade de, så hade vi som behöver mer än t4 mått avsevärt bättre och förmodligen varit till större glädje för oss själva och skattekassan.

 23. Man självmedicinerar INTE för nöjes skull.
  Man orkar inte längre slåss för att få hjälp med sitt mående, bli klappad på huvet och få ett recept på psykofarmaka (som är överflödigt)!
  När läkarna bara vill sitta fast i uråldriga behandlingsmetoder utan verkan, stagnerar i sina referensvärden och blånekar att tänka ett steg längre.
  Självmedicinering är inte ett alternativ OM MAN FÅR HJÄLP!!

 24. Tyvärr är läkemedelsverket väldigt restriktiva när det gäller att bevilja licensansökningar för naturligt sköldkörtelhormon. Jag har själv fått avslag eftersom de helt grundlöst anser att diagnos inte kan styrkas – läser man i boken Endokrinologi, som läkemedelsverket själva hänvisar till, styrks min diagnos. Jag har självklart överklagat och väntar nu på att högsta förvaltningsrätten ska tycka till.

  Om läkemedelsverket litade på att läkare kan diagnosticera patienter, och/eller att de faktiskt gjorde en klinisk bedömning innan de fattade beslut i licensärenden, skulle fler patienter slippa självmedicinera.

 25. Gunilla Lorentzson

  Såklart att många väljer att självmedicinera när inte sjukvården är beredd att vidta de mått och steg som krävs för att få oss friska.
  Dessutom utsätter patienter för en oerhörd noncalens genom att neka ibland både prover och framför allt en adekvat medicinering.
  Jag har själv lidit, mått väldigt dåligt, behövt vara sjukskriven ”helt i onödan” och fått väldigt låg pension, som kanske inte många tänker på. Det blir en effekt av att inte orka eller vara frisk nog att kunna sköta sitt arbete.

  Numera självmedicinerar jag med Liothyronin med min Dr goda minne.
  Jag säger självmedicinerar därför att jag på egen hand har fått komma fram till den ultimata dosen/behandlingen.
  Levaxin blev jag väldigt sjuk av och till slut även hjärtproblem av. Det var synnerligen obehagligt…och akutläkaren ger mig ”betablockerare” som jag numera vet att väldigt mångá får. Betablockerare har en blodsockerhöjande effekt som kan leda till diabetes så jag gjorde allt jag kunde…dvs…tog bort Levaxin och mina hjärtproblem försvann likt en löning på lördagen.

  Nu är min högsta önskan att få prova, kanske då på egen hand, NDT för att komma tillrätta med de sista besvären.

  Vi måsté höja våra röster enormt för att vi ska kunna få rätt vård/hjälp för en sjukdom som alldeles för många får sina liv förstörda av.
  Det finns andra sjukdommar som också förstör och tar liv…MEN denna sjukdom går att framgångsrikt behandla.

 26. Ann-Charlotte Englund

  Varför självmedicinering i Sverige 2018?
  Läkemedelsverkets rapport innehåller smutskastning av sköldkörtelsjukas livsuppehållande mediciner. Varför tvingas vi sköldkörtelsjuka till självmedicinering i Sverige 2018? För att vi inte får den vård vi behöver. Det är oerhört svårt att få en läkare att ens vilja ansöka om licens. Dessutom godkänns inte alla licensansökningar. Varför är det på det viset i ett modernt välutvecklat land? Diabetessjuka har fått mycket stöd när det gäller forskning och mediciner samt differentiering när det gäller grader av diagnoser. Men sköldkörtelsjuka tvingas överleva på en syntetisk medicin som i väldigt många fall gör oss sjukare. Många klarar inte att konvertera T4 till det aktiva hormonet T3. Därför blir vi inte bra på enbart tillskott av T4 i vår medicinering utan får leva med många kvarstående symtom på hypotyreos. Jag är en av dem. Jag ”överlevde” på Levaxin mellan 2004-2016. Jag blev sjukare och sjukare. Till sist tvingades jag sjukskriva mig. Jag frågade mina läkare om det fanns någon annan behandlingsmetod. Men jag fick svaret: nej. Det är ju inte sant! Den ursprungliga behandlingsmetoden är med naturliga sköldkörtelhormoner från gris. Men från 70-talet har Takeda haft monopol på marknaden och det är ju så bra med Levaxin som är så tryggt och säkert. Jasså är det? Varför blir inte alla hypotyreospatienter friska på Levaxin? För att den är för enahanda! En frisk människa har fem sköldkörtelhormoner i sin kropp: T4, T3. T2, T1, T0. Det är detta som den naturliga sköldkörtelhormonerna tillför oss sköldkörtelsjuka, så att vi också kan få må så bra som möjligt! Varför sätter Läkemedelsverket käppar i hjulet för oss sköldkörtelsjuka? Vi är inte desperata människor som till varje pris vill gå ner i vikt. Vi blir beskyllda för att knapra i oss piller som är osäkra och inte hjälper oss. Det är skandal! Vi äter medicin för att bli så välmående som möjligt! Om licenskravet skulle släppas och företag som producerar våra viktiga mediciner skulle tillåtas sälja i Sverige så skulle vi ju slippa att självmedicinera! Mer utbildning till läkare och så vill vi ha specialistsjuksköterskor, som de diabetessjuka har! Utbildningsförändra och stifta om lagarna i vårt land, så slipper vi självmedicinera 2018 i Sverige!

 27. Gunilla Lorentzson

  En halv miljon
  sköldkörtelsjuka
  i Sverige
  Lika många som
  Diabetessjuka

  ??????????????

  Varför inte en
  adekvat vård?

  Läkemedelsverket
  Gör om – Gör rätt!!!

 28. Warja Silva Gäfvert

  De gör rapporter och undersökningar så fort något utanför deras egna inte fungerar. Vi är tusentals som anmält Levaxin och Liothyronin för en rad olika biverkningar och ingenstans kommer det rapporter eller undersökningar från deras sida? De ställer sig i ett hörn och skriker ”lalala” och håller för öronen. Jag var på väg att ta livet av mig pga skiten man får från sjukvården. Jag har fått tillbaka livet tack vare självmedicinering! Och nej, det är inte placebo eller inbillning. Jag saknar sköldkörtel sen 2009, och från 2010 blev mitt liv ohållbar fram till 2016 sen jag började med självmedicinering. Jag hatar det! Jag vill ha hjälp från sjukvården men de skiter i allt så fort tillverkad säger att vi patienter bara fånar oss.

 29. Svenska sjukvården arbetar den bara för att gynna läkemedelsbolagen? Självmedicieringgen är inget man vill göra utan det är en sista utväg när man är så sjuk på bara levaxin o Lio så att man inte vill leva längre. Sjukvården tvingar människor till självmedicneringefersom man inte får pröva NDT när inget annat har fungerat. Har levt i 30 års helvete med inget liv och barnen har inte haft någon fungerande mamma. Jag har t o m fått höra att jag skulle göra abort istället för att få rätt hjälp. Sjukskrivning och sjukpension det kan man få men ingen rätt medicinering! Svenska vården ger jag inget för längre dom bara lindrar men går inte till botten med problemet. Antidepressiva är det dom vill skriva ut men jag är ju inte deprimerad. Så vad menar ni att vi alla ska göra? Kollektivt självmord är det som återstår om man inte börjar självmedicinera och försöka få tag på någon läkare som inser att vi har ett stort problem här. Jag har ändå haft tur och fått ett liv tillbaka efter 30 helvetes år. Vi ska i te ens behöva ha licens på NDT. Släpp det fritt på högkostnadskort och låt folk bli friska och så att man kan arbeta, tjäna pengar och inte ligga samhället till last!!!

 30. Tänk ett steg längre. Varför uppstår situationen? Skulle du hellre va sjukskriven ett helt liv eller självmedicinera och fungera normalt? Skulle du ha tid och vänta på att vårdapparaten ändras och kan hjälpa dig? Eller skulle ditt liv kännas viktigare? Fundera på det.

 31. Elisabet Bjuhr

  Ja, herregud, vad säger man om detta?
  Jag är så innerligt tacksam över min egen kunskap om kroppen. En kunskap baserad på en 60års erfarenhet av min egen kropp, en kropp som sedan barnsben tyvärr inte har fungerat helt perfekt.
  I perioder riktigt dåligt faktiskt.
  Men varför skall jag som är en ”vanlig människa” ens behöva kunna allt det jag kan om kroppen? Varför skall jag som ”vanlig människa behöva satsa många tio tusentals kronor på att utbilda mig i något som ligger helt utanför det jag har som yrke.
  Jo, så enkelt är det, att jag redan för många år sedan har förstått att om jag skall överleva det här, med en kropp som har svaga binjurar och en sköldkörtel som inte producerar som den skall, med vad det innebär i massor av symtom som faktiskt förstör ens liv. Då måste jag ta tag i det själv! ?Och varför kan man ju fråga sig? I Sverige med en fantastisk sjukvård??? Mycket är faktiskt fantastiskt, så är det. Men det gäller tyvärr inte sköldkörtelvården.
  I alla dessa år som jag uppsökt många; många läkare som inte trott på mig när jag berättat att jag blir bara sämre av Levaxinet.
  Vad i hela friden får de lära sig under utbildningen? Saker som….
  *Lyssna INTE på vad din patient säger?
  *Patienterna hittar ofta på historier?
  *Patienterna har fel om vad de känner i sina kroppar?
  *Det är OTROLIGT många kvinnor som behöver Psykofarmaka där ute?
  *Himla gärna med ögonen när patienten berättar hur det känns?
  *Skrik och släng ut din patient om den inte lyssnar på dig och hota gärna om att den aldrig kommer att få NÅGON vård om den inte tar den medicin som du erbjuder? ??

  Nu tror jag ju inte att det är så men, DET OCH MYCKET MER har jag (och många med mig) blivit utsatta för. Och det i en situation som man borde känna sig helt trygg. Där är man, helt utlämnad i maktens händer.
  Jag skyller inte allt på läkarna heller. Det måste vara något generalfel i hela utbildningsdelen, det kan ju inte vara så att våra driftiga unga mänskor med en önskan om att hjälpa ändå går ut skolan och är i princip ”hjärntvättade” i att inte lyssna på sin patient.

  Så som avslutning vill jag tacka för inlägget. Det kanske kan få bägaren att tippa över så att vi till slut kan få de styrande att förstå att vi som självmedicinerar INTE leker med våra liv för att det är kul och spännande på något sätt. Det är för att vi har förstått att vi faktiskt måste. Vi som alla andra har ju faktiskt också rätt till ett härligt liv.
  ?Så, ett härligt liv till er alla som kämpar där ute….

 32. Efter 20 år med Levaxin fick jag en kraftig inflammation i sköldkörteln.
  Läkarna trodde jag blivit immun mot Levaxinet. Eftersom de inte kunde hjälpa mig med någon annan medicin fick jag söka privatläkare som ordnade med Nature Throid.
  Nu är min inflammation snart läkt, men jag har men efter tiden som jag inte fick hjälp av vården.
  Lider nu av ME. Tänk om jag fått hjälp, råd och stöd tidigare, då hade jag nog sluppit utmattningen.
  Snälla, forska i sköldkörtelsjukdomar så slipper många lida.
  Ps När jag väl fått tag i mitt naturliga hormon och min överläkare på endokrin såg att jag var bättre, då erkänner han att de inte kan så mycket om sköldkörtelsjukdomarna. Hade han erkänt det från början så hade jag inte behövt lida så länge.
  Det är ”enklare” för läkarna att skicka oss till psyk istället för att låta oss få en medicin som fungerar.
  Det är helt sjukt!

 33. Om vi hade haft en fungerande sköldkörtelvård i Sverige så skulle detta inte vara ett problem! 9/10 med sköldskörtelproblematik blir ordinerade antidepressiva i första hand istället för ett fungerande preparat TROTS nedsatta värden vid provtagning!
  Detta är något som borde kritiseras och belysas i media, inte åtgärderna som de sjuka blir TVINGADE att ta till för kunna gå upp ur sängen på morgonen….

 34. Ann-Caterine Kareliusson

  Varför ska vi inte självmedicinera?
  Vi är sjuka och blir sjukare av det enda läkarna skriver ut, levaxin.
  Ska vi bara acceptera att få hjärtklappning, högt blodtryck, orken tar slut och tröttheten tar över. Värk i fötterna så du inte kan gå, ont i höftenar så du knappt tar dig ur soffan eller runt i sängen, ont i ögonen. Tappa minnet, tappa bort ord. Bli swimfärdig, gå upp i vikt 30 kg + och ingen läkare som vill eller är intresserad av att hjälpa. Istället kallas vi inbillningssjuka, överarbetade, överviktiga som borde gå ner i vikt allt annat är fel utom universal medlet Levaxin.
  Tacka vet jag NDT som gav livet tillbaka.
  Hjärtklappning är borta, inget högt blodtryck, all värk är borta. Minnet och språket återvänder. Orken tillbaka och vikten på väg ner

  På apoteket är ni inte utbildade nog om ni avråder oss från att bli friska.
  Förmodligen lika lite som många i Sveriges läkarkår.

  Min fråga är hur mycket betalat av läkemedelsföretaget Takeda får ni för att ni ska gå ut med den här lögnaktiga infon?

 35. Kopierar en mening från er artikel: Läkemedelsverkets analyser visade att fyra produkter innehöll sköldkörtelhormonerna T3 och T4 i nivåer som kan påverka kroppen………Jag har inget emot att min kropp påverkas positivt! Har ni problem med att vi blir friska?
  Sänk prestigen! Det är inne att bli medmänsklig !

 36. Bättre att ni ser att läkarna får adekvat utbildning i endokronologi,,,så kanske vården sett annorlunda ut. Idag
  är det väl ett ämne som man bara ”skummar” igenom. Man saknar kompetens ute på vårdcentralerna,,och risken är att dom sjuka blir ännu sjukare. Man erkänner ej att man saknar dom nödvändiga kunskaperna. Dom som är experterna är dom som varit sjuka i sköldkörtelsjukdomar i många år. Idag funkar det så,,vi får vara våra egna läkare,,,och det säger väl allt. Och lägg gärna fram vilken fakta ni har,,,evidens? Att NDT skulle vara farligt,,en medicin som har använts sen 1800 talet ända fram till 1970…Fakta om hur många dog av NDT? Nej ni har dåligt på fötterna anser jag,,,allt handlar om ekonomi,,billigare att framställa på syntetisk väg. Ni får tänka om,,,vi alla kommer att få rätt till sist att vi får andra mediciner som vi blir hjälpta av och inte bara Levaxin som jag anser är ett ”rävgift”””

 37. I det här landet får man inte hjälp när man har hypotyreos. Det får man inte heller i Spanien för jag bodde där också. Om det inte vore för att jag vårdar en sjuk förälder skulle jag leta upp ett annat land typ Norge eller Tyskland eller Schweiz och flytta dit så man slipper den här Kafkaprocessen som man blir utsatt för här och som är under allas värdighet som individer.

  Klart ni apotekare skriver denna uppmaning – om vi självmedicinerar rullar det ju in mindre pengar för er!! Ni borde skämmas, det handlar om vår hälsa och våra liv och för många kvinnor även förmågan att ge liv.

 38. Kitty Holmgren

  Självmedicinering med NDT är ett sista desperat försök att försöka få må lite bättre när man inte blir hjälpt av Levaxin. Ni ska veta att ett liv med många kvardröjande symtom på Hypotyreus det är inget värdigt liv. Man överlever bara men inte mer. Det är ett zombietillstånd. Och det är farligt för hjärtat att ha för låga T3 – värden. Det ger hjärtsjukdomar.

 39. Jag fick diagnosen hypotyreos redan som 20-åring och symtomen var framförallt psykiska. Efter lång tid på behandling med Levaxin där jag långsamt bara blev sämre och sämre, blev jag snart vidareskickad till psykolog då min läkare inte trodde på att mina symtom (som var exakt samma som innan jag fick diagnosen) hade med sköldskörteln att göra.

  Psykologen fastställde snabbt att han inte kunde hitta någon psykologisk grund till mitt mående och att han därför inte kunde göra något mer. Ändå gjorde läkaren inga grundligare utredningar eller dylikt och jag blev förvisad med kommentaren att ”hon inte kunde göra något mer”.
  Snart började självmordstankarna smyga sig på eftersom jag trodde att jag skulle få leva med denna depression, ångest och utmattning hela mitt liv. Ett liv som jag inte längre ville fortsätta.

  Som tur var tog jag strax därefter beslutet att ta saken i egna händer. Ett beslut som jag inte ångrat sedan dess och som jag ALDRIG kommer att ångra.

 40. Alla får inte den rätta hjälpen av vården tyvärr och jag har länge undrat vart den individanpassad vården med medicineringen finns för oss med sköldkörtel sjukdom.
  För vi ska väl också få rätt till Sveriges Patientlag (2014:821) ”ska patienten när det finns flera behandlingsalternativ som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet få möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar.
  Den möjligheten finns inte alltid för oss, utan Levaxin ska funka för alla.
  För vi hoppas väl att iallafall våra läkare vill att deras patienter med sköldkörtel sjukdom ska få må bra och inte få chansen att bli sjukare.
  Så vad blir då valet, bli sjukare eller medicinera sig själv och få chansen att må bättre när inte hjälpen finns inom läkaren och även läkemedelsverket…
  Dags och ge oss rätten att få ta del av Sveriges Patientslag (2014:821)
  Tycker det dags och få ett Stopp på Sköldkörtelskandalen.

 41. En studier som visar att Levaxin kan förvärra Hypotyreosen! En undran: Varför vill inte läkemedelsverket hjälpa oss.
  Gång på gång sätts det käppar i hjulen för oss sköldkörtel sjuka. Frågan är,varför vissa av oss självmedicinerar.
  Fråga vårat läkemedelsverk, vissa läkare och även oss. Varför vi blir tvungna och göra det.. Varför, handlar allt om pengar och inte om människan bakom en sjukdom och deras hälsa.!!!! Är inte vi sköldkörtel sjuka värda att få må bra!?Detta är 2018 i dagens sjukvård.. https://thyroidhormones.wordpress.com/2015/01/13/ny-studie-visar-att-levaxin-kan-forvarra-hypotyreos/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.