Hem / Nyhet / Ny svensk teknik renar avloppsvatten från läkemedelsrester

Ny svensk teknik renar avloppsvatten från läkemedelsrester

Forskare från KTH i Stockholm, tillsammans med industripartners, har tagit fram en vattenreningsteknik som till nästan 100 procent tar bort oxazepam och ett 20-tal andra läkemedelsrester från avloppsvattnet.

Den nya vattenreningstekniken från KTH – kallad membrandestillering (MD) – har testats vid MD-anläggningen på Sjöstadsverket i Stockholm. Mängden oxazepam uppmättes till 282 nanogram/liter i avloppsvattnet före rening och som i sin tur normalt är den mängd som i snitt släpps ut till Saltsjön (i det här fallet från Henriksdals reningsverk). Avloppsvattnet behandlades i MD-anläggningen och koncentrationen av oxazepam låg därefter under mätgränserna, vilket innebär mindre än 2 nanogram/liter.

Tekniken fungerar genom att avloppsvatten inklusive läkemedelsrester värms upp, detta med hjälp av fjärrvärme. En del av vattnet förångas och passerar genom ett tunt och hydrofobiskt (goretexliknande) material som utgör själva membranet, samt genom en luftspalt för att sedan kondenseras mot en kall yta. Kvar på den första sidan membranet blir läkemedelsresterna, och på det andra sidan produceras ren vatten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *