fbpx
Hem > Nyheter > Över 80 000 äldre slipper olämpliga läkemedel
olämpliga läkemedel
Foto: rawpixel.com - www.freepik.com

Över 80 000 äldre slipper olämpliga läkemedel

Projektet Koll på läkemedel visar stora framgångar kring äldres läkemedelsbehandling. Andelen personer över 80 år som får olämpliga läkemedel utskrivna har fortsatt att minskat till 13,9 procent under år 2018. Totalt slipper nu över 80 000 äldre olika sådana läkemedel.

Sedan initiativet till Koll på läkemedel togs för tio år sedan har andelen olämpliga läkemedel hos äldre minskat från 32 procent 2010 till 13,9 procent 2018. Ett av målen när projektet startades som ett samarbete mellan Apoteket, SPF och PRO var just att halvera denna siffra.

– Totalt i landet har antalet patienter över 80 år som hämtat ut olämpliga läkemedel minskat med 80 422 mellan år 2010 och 2018. Detta är oerhört glädjande, och visar att det är långsiktigt möjligt att förändra läkemedelsbehandlingen av äldre, säger Apotekets Lars-Åke Söderlund, styrgruppsordförande i Koll på läkemedel.

Läkemedel som bör undvikas är t ex vissa benzodiazepiner (lugnande preparat), medel med s.k. antikolinerga effekter (som påverkar perifera- och centrala nervsystemet) och ett antal andra. En lista över läkemedel med substansnamn och preparatnamn över alla olämpliga läkemedel finns här.

Fortfarande stor variation mellan kommunerna

Variationerna mellan landets kommuner och landsting är fortfarande stora. Kommunen med störst relativ mängd personer över 80 år med olämpliga mediciner är Öckerö med 23,3 procent. Norbergs kommun ligger i andra änden av listan, med en andel på 7,8 procent. Alla kommuner visar en nedåtgående trend sedan Koll på läkemedel började redovisa statistiken 2010.

– Det är glädjande att utvecklingen går åt rätt håll, men variationen mellan kommunerna är alldeles för stor. Var man bor i ska inte vara avgörande för om man får tillgång till en bra läkemedelsbehandling, säger Anna Werkelin Ahlin, sakkunnig i hälso- och sjukvård, PRO.

Kommunerna där minst olämpliga läkemedel skrivs ut till äldre:

  • Norberg 7,8%
  • Uppviding 7,9%
  • Östra Göinge 8,3%
  • Eslöv 8,9%
  • Mora 9%

Kommunerna där flest olämpliga läkemedel skrivs ut till äldre:

  • Öckerö 23,3%
  • Boden 21,3%
  • Överkalix 20,7%
  • Mellerud 20,3%
  • Arvidsjaur 19,8%

Källa: Koll på läkemedel

LÄS MER: Har min mor för många och motverkande läkemedel?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.