Hem / Nyhet / PR-konsultmarknaden har ökat med 700 procent

PR-konsultmarknaden har ökat med 700 procent

Den svenska marknaden med PR-konsulter har ökat med 700 procent under de senaste 20 åren. Det framgår av en avhandling av Anna Tyllström vid Uppsala Universitet.

Avhandlingen har inte specifikt undersökt läkemedelsföretagens användning av PR-konsulter, utan generellt i alla branscher. Samtidigt visar flera att läkemedelsindustrin lägger stora pengar på lobby- och PR-verksamhet. Även public affairs-arbetet ökar på senare år.

Den svenska PR-konsultmarknadens framväxt är huvudämnet i Anna Tyllströms avhandling, som hon försvarade vid Uppsala universitet tidigare i veckan. Hon visar att marknaden som vuxit fram och blivit oerhört framgångsrik – sedan 1992 har intäkterna ökat med över 700 procent – har blivit mer legitim; PR-konsulterna anlitas av fler, blivit öppnare, har flera branschorganisationer och belönas årligen med utmärkelser. Skillnaden mot reklamindustrin har också blivit tydligare. Men samtidigt utmärks PR-konsultmarknaden av betydande legitimitetsproblem som inte vill ge vika. Fortfarande efter mer än 30 år får marknadens aktörer med regelbundna mellanrum kritik för att vara oetiska maktutövare och kapitalets osynliga förlängda arm.

I sin undersökning intresserar sig Tyllström särskilt för hur marknaden har blivit till genom språket.

– Jag har tittat på begreppet ”PR-konsult”, hur det har använts, av vem och när. Det första man kan är att betydelsen av ”PR-konsult” har vidgats enormt. I början av 80-talet var den allmänna förståelsen att PR betydde ”På Restaurang”. Alternativt någon gammal försupen officer som ordnade en presskonferens då och då. Nu är det mycket mer som ryms; produktplacering, finansiell information och opinionskampanjer.

Läs avhandlingen här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *