Hem / Nyhet / Sjukskrivna som får KBT har mindre sjukfrånvaro

Sjukskrivna som får KBT har mindre sjukfrånvaro

KBT minskade sjukfrånvaron med en fjärdedel det efterföljande året hos de personer som inte var sjukskrivna vid behandlingsstarten. Däremot ledde multimodal smärtbehandling (MMR) till ökad sjukfrånvaro.Det visar en färsk studie om rehabiliteringsgarantins effekter, utifrån Region Skånes resultat, som presenteras samma dag som den nya överenskommelsen om Sjukskrivningsmiljarden och Rehabiliteringsgarantin mellan regeringen och SKL står klar.

Forskare vid ISF och IFAU har tagit reda på hur sjukfrånvaron och läkemedelsbruket påverkats av de två behandlingsformerna kognitiv beteendeterapi, KBT och multimodal smärtbehandling, MMR. Siffrorna visar att allra bäst effekt får KBT-behandlingen. De som inte var sjukskrivna, och som i huvudsak arbetade när behandlingen började, hade 26 procents lägre sjukfrånvaro året efter behandlingen. De konsumerade också mindre .

I lördags skrev också Hanne Kjöller på DN:s ledarsida en bitsk kommentar där hon konstaterar att rehabilitering snarare gör människor sjukare – inte friskare.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes