Hem / Nyhet / Stor ökning av influensa och lunginflammation

Stor ökning av influensa och lunginflammation

Jämfört med 2010 rapporterades 2012 nästan 7000 fler fall av influensa och lunginflammation  och det är äldre som står för merparten av ökningen, enligt Socialstyrelsens statistik om sjukdomar i slutenvården. Andelen patienter som vårdades för influensa och lunginflammation på sjukhus ökade med 22 procent under perioden. Antalet dödsfall ökade också under perioden – med ca 60 st.

2010 var antalet drabbade ca 30.000 personer, 2011 ökade antalet till ca 36.000 personer och 2012 ökade det till nästan 37.000 personer.

– Anledningen är att det dels cirkulerade tre olika typer av influensa mot det normala en till två olika, samtidigt som vaccinationstäckningen bland riskgrupperna minskade kraftigt, enligt Smittskyddsinstitutets influensarapport 2013. Det bidrog sannolikt till ökningen av antalet som vårdades för influensa, säger Socialstyrelsens utredare Anders Jacobsson.

Anledningen till vaccinationstäckningen minskade bland äldre kan vara att människor rent allmänt blev rädda för att vaccinera sig efter att flera och ungdomar drabbades av narkolepsi i samband med vaccineringen med Pandemrix i samband med H1N1-utbrottet 2009, den så kallade svininfluensan.

– Men det är lite märkligt eftersom det inte var några äldre som drabbades av dessa , säger Anders Jacobsson.

En annan anledning kan vara att ett antal landsting under 2011 och 2012 inte längre erbjöd gratis vaccinering för riskgrupper, bl a äldre.

– Det är fortsatt viktigt att äldre vaccinerar sig. Unga människor som får influensa klarar det oftast mycket bra, medan sköra åldringar drabbas mycket hårdare, säger Anders Jacobsson.

Mer information finns också på SMI:s webbplats.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes