Hem / Nyhet / Vaccination på plats i skolan gör att fler tar HPV-sprutan

Vaccination på plats i skolan gör att fler tar HPV-sprutan

I höstas satte de ”allmänna” vaccinationerna mot HPV igång över hela Sverige. Landstingen har valt att göra lite olika – i Västernorrland erbjöds flickorna vaccination på skolorna istället för på vårdcentraler. En strategi som ofta ger hög vaccinationstäckning.

Den kommunala elevhälsan erbjuder HPV-vaccination till alla flickor 10-12 år gamla i årskurs 5-6. Samtidigt erbjuder landstingen kostnadsfri vaccination av flickor födda 1993-1998 (så kallad catch up-vaccination). Catch up-vaccinationerna organiseras av landstingen, och olika landsting har valt olika strategier.

I Västernorrland beslutades att catch up-vaccinationerna mot HPV i första hand skulle erbjudas ute på skolorna. Tanken var att nå ut till så många som möjligt. Alla rektorer på skolor med flickor i de aktuella åldrarna kontaktades och fick information om projektet. I de olika åldersgrupperna födda mellan 1993-1998 har nu mellan 70- 80 procent av flickorna fått minst en dos av de totalt tre som behövs för fullföljd HPV-vaccination och tackat ja till att registreras i Svevac. Det är sannolikt en hög vaccinationstäckning jämfört med andra landsting, enligt de ansvariga i länet.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes