Hem > Hemmets Journal > Vad kan jag göra åt mina problem med gula fläcken?
Macushield och Optivital kan hjälpa gula fläcken

Vad kan jag göra åt mina problem med gula fläcken?

Jag har problem med gula fläcken och har av en optiker blivit rekommenderad att ta kosttillskottet Macushield mot gula fläcken.

Kan det ha någon positiv effekt på gula fläcken? Äter även Waran och funderar hur dessa tabletter passar ihop?

Bettan

Jag antar att optikern rekommenderat detta på grund av försämrad syn kopplat till gula fläcken. Gula fläcken är det område i ögat där vi ser som skarpast. Med ökad ålder kan gula fläcken förändras, vilket kan leda till att vi får svårt att se skarpt. Det finns en studie som heter Areds, som har testat en kombination av vitaminer och mineraler på 8 000 människor under tio år.

I den studien upplevde 25 procent av deltagarna att åldersförändringen bromsades upp och 19 procent upplevde att synskärpan blev bättre. Kosttillskott som Macushield och Optivital innehåller de vitaminer och mineraler som testades i studien. De kan möjligtvis bromsa upp försämringen, men de botar inte och förbättrar inte heller synen. Om du märker någon effekt bör den komma inom sex månader.

Prata med läkaren innan eftersom du tar Waran

Innan du börjar med något kosttillskott bör du först prata med din läkare. Det är extra viktigt när du tar Waran, eftersom det kan vara ganska knepigt att ställa in den rätta Waran-dosen, men de bör fungera tillsammans.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 42 2015.

UPPDATERING 160202: Det är bara kosttillskottet Optivital som har identiskt innehåll som det som undersöktes i AREDS2-studien, dvs har samma ingredienser, mängd samt dosering som i AREDS2. Läs mer om de båda AREDS-studierna här – på engelska.

Optivital är ett kosttillskott som består av vitaminer och mineraler. Vid normal användning enligt bipacksedeln ska du normalt inte uppleva några biverkningar.

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.