Hem > Kvinnligt > Ska jag få en mensliknande blödning med p-piller?

Ska jag få en mensliknande blödning med p-piller?

Jag tar p-piller Prionelle regelbundet varje dag, och började för drygt en månad sedan. Min kille kom i mig när jag hade börjat med dessa piller, en vecka efter start.

Innan jag började med p-piller använde jag mej av att jag fick mens varje månad som en sorts graviditetskoll. Så jag såg att jag inte var .

Men nu får jag en så kallad mensliknande . Menas det att om jag inte får den kan jag vara gravid så som det är i vanliga fall? Eller får man den mensliknande blödningen hur som helst när man äter p-piller?

/Sanna

Förutom att skydda mot graviditet gör p-piller att mensblödningarna blir mer regelbundna och ofta blir menstruationen mindre smärtsam och mängden minskar. Du ska alltså få en mensblödning var 4e vecka även när du tar p-piller – det är normalt.

Men det kan hända att den uteblir även om det är ovanligt. Skulle den utebli två gånger på raken kan du vara gravid. Informera din läkare/barnmorska omgående. Börja inte på nästa tablettkarta förrän din läkare/barnmorska kontrollerat att du inte är gravid.

Ska jag få en mensliknande blödning med p-piller? Kvinnligt P-piller blödning mens p-piller Prionelle

P-piller kallas även för kombinerade p-piller, eftersom de innehåller två typer av . Det ena hormonet som ingår är ett . Oftast är det konstgjort östrogen, etinylestradiol, som liknar kroppens eget östrogen, men i några p-piller ingår naturligt östrogen, som kallas estradiol. Det andra hormonet som ingår är ett så kallat gestagen, som liknar gulkroppshormonet. I gruppen gestagener finns flera olika ämnen och det skiljer sig åt mellan de olika preventivmedlen vilket gestagen som ingår. Kombinerade p-piller skiljer sig från så kallade minipiller och mellanpiller som bara innehåller gestagen.

Prionelle innehåller etinylestradiol och levonorgestrel, lika mycket av varje i varje .

LÄS MER: Hur känsliga är p-piller för värme?

 

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.