Hem / Paracetamol – smärtstillande och febernedsättande

Paracetamol – smärtstillande och febernedsättande

 

Paracetamol är en smärtstillande och febernedsättande läkemedelssubstans som finns i medicinerna , Citodon, Norgesic, Pamol, Panocod, Panodil, , Paracut och Pinex.

Används så här

Läkemedlet kan användas vid olika typer av smärta som till exempel huvudvärk, tandvärk, mensvärk, muskelvärk och reumatiska värk.

Paracetamol kan också användas vid feber i samband med infektion, till exempel förkylning. Feber är ett av kroppens sätt att bekämpa och därför behöver du inte alltid ta febernedsättande om du bara har lätt eller måttlig feber.

Fungerar så här

Det är inte helt klarlagt hur paracetamol verkar. Antagligen minskar läkemedlet effekten av flera olika smärtframkallande ämnen som bildas i kroppen vid skador och inflammationer. Då dämpas smärtan.

Den smärtstillande effekten av vanliga tabletter kommer inom en halvtimme. Maximal effekt kommer inom en till två timmar och effekten varar i cirka fyra till fem timmar.

Paracetamol sänker feber genom att påverka det område i hjärnan som reglerar kroppstemperaturen. Den febernedsättande effekten kommer efter en halv till en timme.

Det finns både som receptfritt och receptbelagt alternativ.

Graviditet

Till skillnad från exempelvis NSAID-preparat (ibuprofen, ASA, etc) går paracetamol oftast bra att ta under graviditet. Så här skriver Janusinfo/Stockholms Läns Landsting på sin webbplats: ”Det finns betryggande erfarenhet av behandling med paracetamol under graviditet. Paracetamol är i Europa ett av de mest använda analgetika/antipyretika, och inga säkerställda risker har påvisats i normala doser. Vid enstaka kraftig överdosering (självmordsförsök) tycks inte heller någon påvisbar riskökning finnas.

I footnotes