fbpx
Hem > Psykiatri > Depression > Kan jag byta rakt av från Brintellix till Sertralin?
Brintellix till Sertralin

Kan jag byta rakt av från Brintellix till Sertralin?

Jag är en kvinna på 43 år som undrar om jag kan kan byta från Brintellix till Sertralin från en dag till nästa?

Jag har depression och har fram till för några dagar sedan behandlat med Brintellix 15 mg. Slutat med den eftersom den inte gav så bra effekt.

Har nu bytt till Sertralin 50 mg. Har tagit det i två dagar nu och känner mig skakig. Känner också av ångest. Har haft sertralin tidigare, ger bra effekt men känner av biverkningar,

Jag har googlat och ser att det finns olika uppfattningar kring byte rakt av. Har också läst att det finns risk för serotonergt syndrom.

orolig

Det ska inte vara något problem att avsluta behandlingen med Brintellix (vortioxetin) direkt. Det behövs alltså ingen uttrappning av den.

Men du har ju ändå medicinen kvar i kroppen några dagar efter att du slutar med den, den så kallade halveringstiden är 66 timmar. Det betyder att efter 66 timmar har du 50 % kvar i kroppen. Efter ytterligare 66 timmar har det minskat med ytterligare 50 % till 25 %, efter 66 h till är det nere på 12,5 % etc. Man brukar säga att det tar 5 halveringstider innan det är helt ute ur kroppen, alltså 330 timmar = 13-14 dagar.

Det går att byta rakt av från Brintellix till Sertralin

Men det är inte fel att starta sertralin direkt, eftersom det tar minst 7 dagar för den behandlingseffekten att sätta igång.

Så under tiden som Brintellix försvinner ur kroppen börjar halterna av sertralin att öka. Det du känner som skakighet kan vara att det totalt sett blir lite för mycket läkemedel under en kortare tid, som påverkar samma system i kroppen, men detta bör gå över inom 5-7 dagar.

Serotonergt syndrom riskerar uppstå om du under längre tid tar två eller flera läkemedel påverkar serotonin i kroppen. Den risken är minimal här, bedömer jag.

Angående din ångest, avvakta några dagar till. Det kommer troligen stabilisera sig.

LÄS MER: Kan Voxra kombineras med Brintellix vid depression?

Thanks for installing the Bottom of every post plugin by Corey Salzano. Contact me if you need custom WordPress plugins or website design.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.