Hem > Psykiatri > Depression > Vågar jag blanda CBD-olja med mina andra mediciner?
CBD-olja

Vågar jag blanda CBD-olja med mina andra mediciner?

Jag tar varje dag Citalopram 20 mg, samt kosttillskott med magnesium 300 mg, vitamin D och omega-3. Jag tar också Zopiklon 7,5 mg till natten.

Nu funderar jag på att testa CBD-olja mot mina sömnsvårigheter och nedstämdhet. Vågar jag blanda detta med mina andra tabletter?

Fundersam

Cannabisolja, med det verksamma ämnet CBD, utvinns från industrihampa och innehåller mycket låga halter av det narkotikaklassade ämnet THC. Men enligt svenska experter är halterna av det aktiva ämnet CBD för låg för att oljan ska ha någon medicinsk effekt.

Effekten av CBD-olja på det som du nämner i din fråga är inte heller vetenskapligt säkerställd; det finns inte några studier av bra kvalitet för att kunna säga att det fungerar. Men människor upplever att de blir hjälpta så det är bara att testa själv. Det är framför allt människor med långvarig och svår smärtproblematik som upplever att de blir hjälpta av CBD-olja, samt människor med olika kramper och nervproblem.

Observera att det inte finns några studier om CBD-olja krockar med vanliga läkemedel, så du ska nog vara lite försiktig om du väljer att testa.

Sen är det vad jag vet inte helt klarlagt hur lagligt det är att sälja respektive köpa CBD-olja. Sedan november 2017 pågår en utredning hos Läkemedelsverket.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 13/14 2018.

LÄS MER: Läkemedelsverket förbjuder olja med CBD

UPPDATERING 2018-04-06

Den 5 april 2018 meddelade Läkemedelsverket att det är förbjudet att sälja CBD-olja i Sverige. Anledningen är att Läkemedelsverket klassar produkterna som läkemedel, men företagen bakom oljorna har inte ansökt om och och fått dem godkände som läkemedel. Läs mer om beslutet här.

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.