Hem > Psykiatri > Depression > Varför får jag inte Esertia som jag mådde bra på?
Esertia

Varför får jag inte Esertia som jag mådde bra på?

I samband med en uppslitande skilsmässa efter 32 års äktenskap blev jag ordinerad Esertia 10 mg x 1 och mådde bra av dem ca 1,5 år. När jag skulle hämta ut nya tabletter för något år sedan fanns de plötsligt inte längre. Därför trappade jag ner och avslutade behandlingen.

I höstas fick jag en diabetesdiagnos ”kastad i ansiktet” av en inkompetent distriktssköterska och blev hemskickad med recept på Metformin. Men jag fick ingen ordentlig information om hur livet som diabetiker kommer att te sig. Hade en hjärtinfarkt 2003 och äter medicin pga det också.

Jag blev allt mer deppig och bad till slut om att få börja med Esertia igen, men fick då Sertralin Teva 50 mg i stället. Efter att ha läst bipacksedeln och kommentarer på nätet vågar jag inte börja ta dem.

Vad har hänt med Esertia och vad är skillnaden mellan dem och Sertralin? Jag kände inte av några som helst biverkningar av Esertia. Men Sertralin verkar ju ha enorma biverkningar, som dessutom räknas som vanliga!

AK, 60+

Esertia är ett läkemedel som innehåller den kemiska substansen escitalopram, medan Sertralin Teva innehåller den kemiska substansen sertralin. Båda dessa är antidepressiva läkemedel och tillhör samma klass (selektiva serotoninåterupptagshämmare), men skiljer sig åt något – ungefär som två olika sorters äpplen. Effekt och biverkningar är likartade. Men den ena kan fungera bättre på vissa.

Be läkaren att få Esertia

Sedan 2002 har vi en lag i Sverige som säger att apoteken ska byta ut läkemedel om det finns billigare och likvärdiga kopior tillgängliga, för att vi ska använda samhällets skattepengar på bästa sätt. Detta är troligen anledningen till att du inte fått Esertia i kombination med att sjukvården har rekommendationslistor som de ska gå efter vid val av läkemedel.

Om du tycker att du mådde bra när du fick Esertia ska du be läkaren att få ett läkemedel som innehåller substansen escitalopram. Det finns som en billig så kallad generisk kopia så det ska inte vara något problem.

LÄS MER: Finns det något annat än sertralin som jag kan prova?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.