Hem > Smärta & värk > Vad hjälper mot smärtan vid bältros?
Prova paracetamol eller ibuprofen vid bältros.

Vad hjälper mot smärtan vid bältros?

Jag har fått bältros under vänster bröst och halva ryggen, det bröt ut natten mellan 17-18/4. Gick till vårdcentralen 21/4, men det var för sent för att få antiviral medicin enligt doktorn.

Har fruktansvärd ont, kan knappt röra mig. Läste själv på nätet om Capsina-salva som används mot bältros. Doktorn vägrade skriva ut det för det skulle inte hjälpa mig i nuläget. Skulle ev. få Gabapentin om besvären sitter längre än tre-fyra veckor.

Fick fakta av min goda vän som bor i Holland, att där får man: Aciclovir, Zeltrex eller Famvir mot bältros. Vad ska jag använda mot smärtorna. Har tagit potatismjöl (hjälper lite grann) och Xylocain, hjälper en liten stund.

Smärtan är som ryggskott och brännskada samtidigt. Tacksam för tips som hjälper.

Merete

Antiviral behandling, som riktas mot viruset som orsakar bältros, ska sättas in inom 72 timmar för att det ska ge effekt. Det är (troligen) likadant i Holland.

Kombinera med Xylocain-salva

Mot smärtan kan man i första hand använda receptfria smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. I ditt fall kanske du ska försöka kombinera det med Xylocain-salva som du smörjer på lokalt.

Du kan också prova smärtstillande som innehåller ibuprofen, t ex Ipren.

Om de receptfria medicinerna inte hjälper ska man kontakta läkare för att få en lämplig behandling. I första hand behandlas smärtan med smärtstillande läkemedel eller antiinflammatoriska mediciner. Ibland krävs behandling mot smärtan med läkemedel som vanligen används för epilepsi eller depression. I vissa situationer kan det bli aktuellt att använda morfinpreparat eller nervblockader, enligt 1177.se.

Läs mer om att vaccinera sig mot bältros.

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.