fbpx
Hem > Smärta & värk > Vilket medel hjälper mot hälsporre?
hälsporre
Linnaea Mallette @ Publicdomainspictures

Vilket medel hjälper mot hälsporre?

Jag har drabbats av hälsporre. Det gör ont och jag kan inte springa och röra mig som jag gjort tidigare. Har varit hos läkaren som har ordinerat smärtstillande och vila tills det går över.

Finns det något naturmedel att prova?

Johan

Nej, det finns inga naturmedel som hjälper vid hälsporre.

Under foten, i hålfoten, sitter en bred och tjock sena som fungerar som ett viktigt stöd i foten. Hälsporren beror på en överbelastning av senan i hålfoten. Ibland bildas också en påbyggnad av benet på undersidan av hälen. Den ser ut som en sporre på röntgen, och kallas därför hälsporre. Besvären beror många gånger på att du sprungit eller gått för ofta med dåliga skor.

Om smärtstillande, t ex ibuprofen eller paracetamol, inte hjälper kan du få en kortisonspruta i hälen. Det kan göra att smärtan minskar under några veckor, men innebär också att risken att du överbelastar foten ökar. Därför brukar man försöka undvika det.

Normalt går hälsporre över av sig själv efter ett år. Det du bör göra för att minska risken att det återkommer är att se över dina skor. De ska vara stadiga med en mjuk sula under hälen. Du bör undvika aktiviteter som löpning, men aktiviteter som inte belastar hälen, såsom cykling och simning, går bra att göra.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 3 2020.

LÄS MER: GUIDE: Välj rätt värktablett för smärtan

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

2 kommentarer

  1. Elizabeth Carlsson

    Det finns en behandlingsmetod som heter BEAUTYTEK, det är microström, och dessa behandlingar har väldigt bra effekt på hälsporrar, och helt ofarliga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.