Hem > Användning > Alvedon 665 kan komma att dras in
Alvedon 665 kan försvinna

Alvedon 665 kan komma att dras in

Säkerhetskommittén PRAC vid det europeiska EMA rekommenderar nu efter en granskning att paracetamoltabletter med modifierad frisättning (Alvedon 665) eller depottabletter som innehåller ska dras tillbaka från marknaden. Skälet till detta är svårigheten att minimera risker vid förgiftning.

I Sverige finns ett godkänt och receptbelagt läkemedel som innehåller paracetamol med modifierad frisättning, mg. Det är utformat för att frisätta paracetamol under en längre tid än tabletter med omedelbar frisättning.

När det används i rekommenderade doser överväger nyttan av detta läkemedel dess risker. Utredningen berör alltså inte normal användning av 665 och de identifierade riskerna som föranleder PRAC:s rekommendation ses bara vid överdoseringar. Paracetamolläkemedel med omedelbar frisättning, påverkas inte av denna granskning, och kommer att vara tillgängliga som tidigare.

Risk för överdosering

Granskningen av paracetamol med modifierad frisättning har utförts av PRAC, efter en begäran av Läkemedelsverket som uppmärksammat särskilda problem med att behandla överdoseringar med Alvedon 665 mg. PRAC har utvärderat publicerade studier och rapporter om med dessa läkemedel, konsulterat experter på förgiftningar och bedömt hur överdosering med paracetamol behandlas i EU och i andra delar av världen.

Läs mer på Läkemedelsverkets webbsida.

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.