Hem > Artros > Kan Helaflex försämra mitt glaukom?
Helaflex

Kan Helaflex försämra mitt glaukom?

Jag har ätit Helaflex för ryggsmärtor i cirka två år. Jag tar ögondroppar Xalatan på kvällen mot glaukom sedan fyra år. Nu har mitt glaukom förvärrats sa? jag måste dessutom ta en droppe Timosan varje morgon. För närvarande tar jag det inte på grund av oro/försiktighet. Finns det något samband mellan glaukom och Helaflex?

/Ma­Ha

Helaflex (djävulsklo) är ett traditionellt , godkänt av Läkemedelsverket, för lindring av smärta och stelhet vid lätt ledförslitning (artros). Kunskapen kring ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet från långvarig användning, och normalt inte på vetenskapliga . Jag har sökt men inte hittat några vetenskapliga studier som har undersökt ett eventuellt samband mellan djävulsklo och glaukom. Så det är med stor sannolikhet inte studerat.

Det är omöjligt att säga om ditt glaukom hade blivit sämre även om du inte hade tagit Helaflex. Om det hade funnits vetenskapliga studier hade vi kanske kunnat besvara även denna fråga.

Detta exempel illustrerar på ett bra sätt problemen med och naturmedel – frånvaron av studier och kunskap. Det blir mycket spekulation och antaganden istället för svar.

Denna fråga besvarades i nr 50 2015.

_________________________________________________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *