Hem > Användning > Varför kan jag bara ta 8 Alvedon per dag?

Varför kan jag bara ta 8 Alvedon per dag?

Alla säger, och det står på asken och på , att man inte ska ta mer än 8 per dag. Varför är det så egentligen? vad kan hända om man gör det?

Karl, 54

Det enkla svaret är att din lever inte klarar av att bryta ner mer av paracetamol, som är den aktiva substansen i Alvedon, Panodil och Reliv.

Den rekommenderade maxdosen av är 4 gram per dag. Om du tar mer än 8 per dag, a 500 mg per tablett, vilket motsvarar 4 gram paracetamol, riskerar du att levern förstörs och du riskerar att avlida inom några dagar med mycket svåra buksmärtor.

Efter en stor överdos försämras leverfunktionen

Normalt uppvisas inga symptom under de första 24 timmarna efter , även om du kan bli lätt illamående och kräkas. Efter en stor överdos försämras leverfunktionen vilket leder till gulsot, förvirring och medvetslöshet. Dödsfall är sällsynt men när det inträffar är det på grund av leversvikt.

Behandlingen av en allvarlig överdos paracetamol sker alltid på sjukhus. Den görs genom att ge ett motgift som kan hindra toxiska effekter av överdosering. Detta måste ske tidigt, helst inom 12 timmar efter överdosering även om det ändå kan vara bra upp till 24 timmar eller ännu senare.

Så ta ALDRIG mer än 8 tabletter per dag. Behöver du mer smärtlindring – prata med din läkare som kan föreslå andra behandlingsalternativ.

LÄS MER: Hur farligt är egentligen paracetamol för mig?

 

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.