Hem > Årstiderna > Sommar > Så gör du för att bättre kunna somna och sova i värmen
sova i värmen

Så gör du för att bättre kunna somna och sova i värmen

Har du svårt att sova i värmen? Vaknar du flera gånger varje natt och dryper av svett? Du är inte ensam – många har svårt att både somna och sova när det blir för varmt.

Den optimala rumstemperaturen för att sova bra ligger under 20 grader. Om temperaturen går upp emot 24 grader blir det betydligt svårare.

– Kroppens inre klocka är temperaturkänslig. När det normalt sett börjar bli kallare på kvällen vet kroppen att det är dags att sova, men är det fortfarande varmt får kroppen inte de signalerna, säger Christian Benedict, docent i neurovetenskap och sömnforskare vid Uppsala universitet, i en artikel i Dagens Nyheter.

För att hålla temperaturen så låg som möjligt i sovrummet tipsar Christian Benedict om att man bör man hålla fönstren stängda under dagtid, och gärna dra för gardiner eller persienner. Sen kan fönstren öppnas framåt kvällen när/om det blir svalare ute.

När vi sover släpps värme ut genom händer och fötter. Genom att värme upp dessa innan sänggåendet kan man lura kroppen att det är dags att sova. Ett tips är därför att ta ett varmt fotbad, skölja händerna under varmt vatten i några minuter eller ta en varm dusch innan man lägger sig.

Se också till att få mycket dagsljus under dagen, eftersom det hjälper till att reglera den inre kroppsklockan.

– Den inre klockan regleras mycket av yttre ljus, så se till att få så mycket som möjligt under dagen. Många har nog känt av en tung trötthet efter att ha varit ute i solen, säger Christian Benedict till DN.

Andra tips som att äta regelbundet, motionera, och undvika nikotin och koffein några timmar innan sänggåendet gäller naturligtvis även på sommaren.

FAKTA – Sömn och temperatur

  • Vid svala temperaturer är det väsentliga att få in kall luft i luftvägarna, och hålla kroppen varm med täcke.
  • Vid höga temperaturer är det viktiga i stället att få ut överskottsvärmen ur kroppen. Då är det bäst att blottlägga huden.
  • Den optimala temperaturen för sömn ligger på 15-16 grader. Sömnen blir dock än djupare vid lägre temperaturer.
  • Man bör inte sänka temperaturen alltför mycket – att frysa har samma menliga inverkan på sömnen som att vara för varm.

Källa: TT

LÄS MER: Kan Sleep Repair hjälpa mig att somna bättre?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.