Hem / Hemmets Journal / Vilka preparat är inte vanebildande?
Propavan är inte vanebildande

Vilka preparat är inte vanebildande?

Jag är 67 år gammal och har svårt att somna. Därför tar jag en halv tablett Imovane 5 mg för att somna. Men den är tydligen vanebildande, så nu undrar jag om det finns något liknande som inte är vanebildande? Eller om det finns något mer naturligt preparat?

LBB

Du kan be läkaren att få prova Propavan istället. Det innehåller substansen propiomazin och är ett sömnmedel som inte är beroendeframkallande.

Vad gäller mer naturliga preparat finns det en hel del att välja mellan, exempelvis , och Dormeasan. Deras effekt är inte lika väl studerad och kan variera mellan personer.

Valerina ska användas vid insomningsbesvär och innehåller extrakt av vänderot, humlekotte och citronmelissblad.

Naturmedel är vanligen inte vanebildande

Pascoflair är precis som Valerina ett traditionellt läkemedel, och kan användas vid lindrig oro och tillfälliga insomningsbesvär. Det innehåller extrakt av passionsblomma.

Dormeasan är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som används vid tillfälliga insomningsbesvär och vid lindrig oro. innehåller extrakt av örterna valeriana och humle.

Använd inte andra sömnmedel eller lugnande medel samtidigt med Valerina, Pascoflair eller Dormesan utan att först tala med läkare.

Denna fråga besvarades i nr 24 2017.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *