Hem > Antibiotika > Därför är det dumt att dricka alkohol när du tar antibiotika

Därför är det dumt att dricka alkohol när du tar antibiotika

Jag får ofta frågan ”Får man dricka om man äter antibiotika” här på Fråga Apotekaren. Därför tänkte jag ”en gång för alla” reda ut vad som gäller.

Om man är frisk och tar en vanlig penicillinkur, samtidigt som man dricker alkohol på ett sätt som man brukar, finns ingen anledning att tro att man skulle reagera på ett annorlunda sätt än om man druckit alkohol (oavsett om det är öl, vin eller sprit) utan att ha penicillin i kroppen.

Det finns en massa olika penicillin, t ex Amimox, Amoxicillin, Avopenin, Bioclavid, Fenoximetylpenicillin, Flucloxacillin, Heracillin, Imacillin, Kåvepenin, Penomax, Selexid, Spektramox (heter Augmentin i många andra länder) och Tikacillin.

Några undantag

För de allra flesta påverkar inte alkohol effekten av läkemedlet, men det finns några undantag som kan ge obehagliga biverkningar:

1. Metronidazol, som bland annat finns i Flagyl, används vid vissa tarminfektioner, gynekologiska infektioner och tandinfektioner. Metronidazol kan i kombination med alkohol ge Antabusliknande . Du ska därför avstå alkohol helt och hållet under kuren samt ett dygn efter.

2. Klindamycin, som finns i Dalacin, retar slemhinnan i magen. Det gör även alkohol. Om du kombinerar alkohol och Dalacin retar du magen dubbelt. Inte så bra.

3. Doxycyklin, som bl a finns i Doxyferm, kan få minskad effekt om du samtidigt dricker alkohol.

Även om alkohol inte påverkar effekten av själva medicinen, kan sjukdomen göra att man inte känner för att dricka alkohol. Om du dessutom tillför alkohol måste kroppen först ta hand om det gift som alkohol är, därefter återupptas infektionsbekämpningen. Det tar längre tid för dig att bli frisk. En grundregel är därför att aldrig dricka alkohol i större mängder vid infektionssjukdomar.

Vid t ex (UVI) svider det ordentligt när du kissar. Om du samtidigt dricker alkohol blir du snabbare kissnödig och behöver kissa oftare, med mer svid som följd. Så du kanske ska överväga att ta en alkohol-paus när du har urinvägsinfektion.

En annan grundregel är att du aldrig slutar att ta din antibiotika innan hela kuren är färdig. Ta den precis så som läkaren har skrivit. Annars finns risken att kommer tillbaka.

Undrar du fortfarande över något? Kommentera nedan eller ställ din fråga här.

LÄS MER: Alkohol och läkemedel är generellt en dålig kombination.

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.