Hem > Alkohol > Därför är det dumt att dricka alkohol när du tar antibiotika
alkohol när du tar antibiotika

Därför är det dumt att dricka alkohol när du tar antibiotika

Alla säger att man inte ska dricka alkohol när man tar antibiotika.

Men varför ska man inte göra det? Vad är den egentlige anledningen?

Bertil

Just den frågan, ”Får man dricka alkohol om man äter antibiotika”, får jag ofta här på Fråga Apotekaren. Därför tänkte jag ”en gång för alla” reda ut vad som gäller.

Om man är frisk och tar en vanlig penicillinkur, samtidigt som man dricker alkohol på ett sätt som man brukar, finns ingen anledning att tro att man skulle reagera på ett annorlunda sätt än om man druckit alkohol (oavsett om det är öl, vin eller sprit) utan att ha penicillin i kroppen.

Det finns en massa olika penicillin, t ex Amimox, Amoxicillin, Avopenin, Bioclavid, Fenoximetylpenicillin, Flucloxacillin, Heracillin, Imacillin, Kåvepenin, Penomax, Selexid, Spektramox (heter Augmentin i många andra länder) och Tikacillin.

Några undantag

För de allra flesta antibiotika påverkar inte alkohol effekten av läkemedlet, men det finns några undantag som kan ge obehagliga biverkningar:

1. Metronidazol, som bland annat finns i Flagyl, används vid vissa tarminfektioner, gynekologiska infektioner och tandinfektioner. Metronidazol kan i kombination med alkohol ge Antabusliknande biverkningar. Du ska därför avstå alkohol helt och hållet under kuren samt ett dygn efter.

2. Klindamycin, som finns i Dalacin, retar slemhinnan i magen. Det gör även alkohol. Om du kombinerar alkohol och Dalacin retar du magen dubbelt. Inte så bra.

3. Doxycyklin, som bl a finns i Doxyferm, kan få minskad effekt om du samtidigt dricker alkohol.

Även om alkohol inte påverkar effekten av själva medicinen, kan sjukdomen göra att man inte känner för att dricka alkohol. Om du dessutom tillför alkohol måste kroppen först ta hand om det gift som alkohol är, därefter återupptas infektionsbekämpningen. Det tar längre tid för dig att bli frisk. En grundregel är därför att aldrig dricka alkohol i större mängder vid infektionssjukdomar.

Vid t ex urinvägsinfektion (UVI) svider det ordentligt när du kissar. Om du samtidigt dricker alkohol blir du snabbare kissnödig och behöver kissa oftare, med mer svid som följd. Så du kanske ska överväga att ta en alkohol-paus när du har urinvägsinfektion.

En annan grundregel är att du aldrig slutar att ta din antibiotika innan hela kuren är färdig. Ta den precis så som läkaren har skrivit. Annars finns risken att infektionen kommer tillbaka.

Undrar du fortfarande över något? Ställ din fråga här.

LÄS MER: Alkohol och läkemedel är generellt en dålig kombination.

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.