Hem > CNS > Är det ofarligt med koffeintabletter?
koffeintabletter

Är det ofarligt med koffeintabletter?

Jag provade koffeintabletter i april 2012. Det kändes som att det gav mig mycket extra energi. Har börjat igen och undrar nu om det är ofarligt för kroppen och centrala nervsystemet, CNS? Jag tar cirka 1-2 per dag. Jag är lite rädd att jag med långvarigt bruk fördärvar CNS?

Helen

Koffein finns på apoteken och har uppiggande och stimulerande effekt, och motverkar därigenom trötthetskänsla. Den vanliga doseringen är 1-2 tabletter 1-3 gånger per dygn, men det ska bara användas vid tillfällig . Så länge du håller dig inom rekommenderad dosering under kortare tid är det ingen fara.

Om du behöver använda det kontinuerligt över längre tid är det istället viktigt att försöka komma fram till varför du är . Enligt 1177 Vårdguiden är den vanligaste orsaken till trötthet för lite sömn eller att sömnen har varit dålig. Då är det också vanligt att man upplever att man har koncentrationssvårigheter eller har en känsla av att inte vara utsövd under en längre tid.

Stress, depression eller oro är vanliga orsaker till problem med sömnen. Tröttheten kan också bero på sjukdom. Därför är det viktigt att söka vård om du känt dig trött i mer än ett par veckor.

Denna fråga besvarades i nr 24 2016.

LÄS MER: Kan jag ta tabletten på kvällen istället för morgonen?

 

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.