fbpx
Hem > Trötthet > Hur kan jag få min trötthet att avta och bli piggare?
trötthet

Hur kan jag få min trötthet att avta och bli piggare?

Hur är det med Ginseng och Rosenrot om man använder hjärtmedicinerna Emconcor och Digoxin, samt sköldkörtelmedicin och blodförtunnande medicin Primaspan?

På vilket sätt skulle man kunna få den enorma tröttheten att avta? Orolig natt med drömmar och sover på dagen för att jag inte orkar vara uppe (använder lite Imovan till natten).

Sömntuta

Emconcor kan ge trötthet, men den avtar vanligtvis efter 1-2 veckors behandling. Trötthet är också en vanlig biverkan av Digoxin.

Primaspan är en finsk variant av Trombyl, som innehåller acetylsalicylsyra, som tas för att minska blodets koagulationsförmåga.

Eftersom du inte skriver vilken sköldkörtelmedicin du tar kan jag tyvärr inte uttala mig om det.

Ginseng används traditionellt vid nedsatt prestationsförmåga (trötthet), trots att den vetenskapliga dokumentationen inte är övertygande. I en klinisk studie av amerikansk ginseng sågs minskad effekt av ett annat blodförtunnande läkemedel (warfarin). För närvarande finns det inget som tyder på att detta även gäller för extrakt av andra ginseng-preparat.

Rosenrot är också traditionellt använt vid nedsatt prestationsförmåga såsom trötthet och svaghetskänsla och anses uppiggande. Även här är den vetenskapliga dokumentationen inte övertygande.

Min bedömning är att du kan pröva Ginseng eller Rosenrot efter att du pratat med din läkare om det, men förvänta dig ingen dundereffekt. Leta efter till exempel Ginsana, Chisan och Arctic Root på ditt apotek. Jag tycker också att du ska försöka sluta sova dagtid, vara ute och röra på dig varje dag och försöka sluta med Imovane för att minska tröttheten dagtid. Kanske kan det också ge dig en lugnare sömn.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 10 2012.

LÄS MER: Kan jag ta Vitaepro-tabletter med dessa läkemedel, för att bli lite piggare?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.