Hem > Vikt > Hur ska jag göra för att öka vikten?
öka vikten

Hur ska jag göra för att öka vikten?

Jag är en 57-årig kvinna, 170 cm lång, väger 58 kg. Mitt är normalt (130/70), Hb 158, blodglukos ligger mellan 3,4 på morgonen och 4,4 efter lunch och middag.

Är aggressiv på morgonen. Kommer från en diabetikerfamilj men är ensam om mitt fina blodglukos i två generationer. Kämpar med att gå upp i , äter mycket sött, fett osv. Tycker inte om att tvingas äta medicin men undrar om det finns något som kan hjälpa mig med vikten och blodsockret. Är blodgivare och medicinfri. Cyklar 4-5 km dagligen, simmar två gånger per vecka och lyfter tyngder.

Jobbar på sjukhus.

Ditt BMI är 20,1. Det anses som ”normalt” och det är bra om du kan behålla den. Eftersom du skriver att du tränar mycket och anstränger dig för att gå upp i vikt kanske du helt enkelt äter fel mat eller för lite mat.

Ät rätt sorts mat för att öka vikten

Det finns inget naturmedel eller liknande som hjälper dig att gå upp i vikt. Det är istället mycket bättre att du ser till att din kost är varierad och består av bra nivåer av kolhydrater, fett och proteiner eftersom du tränar mycket.

Jag diskuterade med en kollega som är distriktsläkare som förklarade att det finns ett antal sjukdomar som kan påverka vikten. Dessa är bland annat olika ämnesomsättningssjukdomar och rubbningar i sköldkörtelns . Därför föreslår jag att du beställer tid hos en allmänläkare för en allmän hälsoundersökning.

Denna fråga besvarades i nr 19 2012.

LÄS MER: Vad hjälper mig mot dålig blodcirkulation?

 

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.