Hem > Vinter > Vad är det för skillnad på vaccin och anti-virala medel?
vaccin och anti-virala medel

Vad är det för skillnad på vaccin och anti-virala medel?

Jag undrar vad det egentligen är för mellan vacciner och anti-virala läkemedel? Är det någon skillnad?

Lisa

Ja, det är stor skillnad. Vaccin är ett förebyggande , medan anti-virala läkemedel används när personen har blivit sjuk.

Vaccin framställs årligen genom två A-stammar och en influensa B-stam. Virus inaktiveras, sönderdelas och renas så att bara ytproteiner ingår i vaccinet. Det tar ungefär två veckor att utveckla skydd mot influensa efter . Vaccinationens skyddande mot de ingående influensastammarna kvarstår cirka ett år.

Antivirala läkemedel ska ses som ett komplement men ersätter inte vaccination, och behandlingseffekten är begränsad. Antiviral terapi måste påbörjas så tidigt som möjligt i sjukdomsförloppet och senast inom 48 timmar efter symtomdebut för att ha effekt.

Antivirala läkemedel mot influensa har effekt endast på virusreplikationen. Influensavirus förökar sig framför allt under de första dagarna efter symtomdebut.

Den viktigaste åtgärden för att begränsa de medicinska konsekvenserna av den säsongsbundna influensan som i Sverige förekommer under vinterhalvåret, är årlig vaccination av de medicinska riskgrupperna, alltså personer över 65 år och personer med kronisk hjärt- och/eller lungsjukdom. Vaccin är det mest kostnadseffektiva sättet att förebygga och minska de skadliga verkningarna av influensa. I framtiden kan det även bli aktuellt att rekommendera vaccination av små barn (6–23 månader).

LÄS MER: Är antivirala läkemedel detsamma som vacciner?

 

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.