Hem / Hemmets Journal / Kan C-vitamin orsaka njursten?

Kan C-vitamin orsaka njursten?

Är det en gammal skröna eller finns det belägg för att kan orsaka njursten. Vi satt på jobbet och pratade om detta och åsikterna gick vitt isär.

Johan

Det stämmer faktiskt att det finns en koppling mellan C-vitamin och ökad risk för njursten. Men bara för män. I februari 2013 presenterades en studie från Karolinska Institutet i Solna, som inkluderade 23 355 män från Västmanlands och Örebro län.

Resultatet visade att de män som regelbundet tog C-vitamin som tillskott löpte dubbelt så stor risk att utveckla njursten jämfört med de män som inte tog C-vitamin. Ju oftare männen tog C-vitamin, desto högre var risken för njursten. Däremot regelbunden användning av multivitamintillskott visade inget samband med ökad risk för njursten, förmodligen för att dosen är lägre i multivitaminer än i med enbart C-vitamin.

Utifrån den här studien går det dock inte att säga att detta även gäller för kvinnor.

Agneta Åkesson, docent vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet, som lett studien, menar att eftersom det inte finns några väldokumenterade fördelar med att äta höga doser av C-vitamin i form av kosttillskott kan det vara klokast att avstå, speciellt om man har drabbats av njursten tidigare.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 39 2013.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *