Hem / Reumatism / Kan jag ge mamma vitamin K2 för hennes reumatism?
vitamin K2

Kan jag ge mamma vitamin K2 för hennes reumatism?

Min mamma behandlas för ledgångsreumatism och hon tar:

– Metorexat
– Prednison
– Ibuprofen
– Panodil
(mot huvudvärk)

Självklart vill jag hjälpa henne och eftersom jag botade mig själv mot kronisk urtikaria med hjälp av bra kost och vitaminer så började jag ge mamma det också. Jag ger henne också:

(Vitamin Code Woman Multivitamin)
– 4000 IE D3 (Better Life), i multivitaminen är 1000 IE vitamin D3 så 5000 IE totalt
– 400 mcg vitamin K2 (obs inte K1)
– Ibland magnesium mot huvudvärken

Då jag har letat efter information om reumatism så har K2 dykt upp som en eventuell hämmare av sjukdomen. Varningar har dykt upp att man inte ska ta vitamin K2 i samband med då det är blodförtunnande. Då jag vet om att vissa läkemedel så som och liknande är blodförtunnande så undrar jag om det fortfarande är okej för henne att ta vitamin K2?

Ra

Vitamin K2 har inte någon bevisad effekt, i vetenskapliga studier, på att kunna hämma reumatism. Om din mamma äter en varierad och hälsosam kost får hon i sig alla vitaminer som hon behöver. Därmed behöver hon inte ta extra tillskott av vitamin K2, om inte en läkare har konstaterat en brist.

Om hon ändå vill ta det går det bra eftersom hon inte tar Warfarin. Ibuprofen har en viss blodförtunnande effekt, men som jag förstår har hon inte hjärtproblem och tar inget medel för att tunna ut blodet. Då är det ok att ta vitamin K2.

Panodil och Alvedon innehåller samma substans, paracetamol. Obs att maxdosen av dessa tillsammans är 4 gram per dag = 8 st 500 mg tabletter.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes