Hem > Artros > Kan vitamin K2 vara något för mig?
vitamin K2

Kan vitamin K2 vara något för mig?

Jag har artros lite varstans i kroppen och tar Litomove nyponpulver sedan några år tillbaka för ledbrosket. Eftersom jag har förhöjda blodfetter är jag ordinerad simvastatin 20 mg per dag. Dessutom tar jag två kapslar Omega 3 med Krill per dag.

Nu läser jag reklam för , ”det viktigaste vitaminet din kropp behöver”. Är K2 verkligen så bra som reklamen gör gällande? Kan det vara något för mig och hur fungerar det med mina övriga mediciner?

Ingegerd

Vitamin K behövs för att blodet ska koagulera normalt och för skelettets normala funktion. Det finns i många olika livsmedel och det är ytterst ovanligt med vitamin K-brist.

Så om du äter en varierad kost, och inte har någon sjukdom som kan orsaka brist, får du med stor sannolikhet i dig alla de vitaminer och mineraler som kroppen behöver utan behov av . Min bedömning är att du inte behöver ta tillskott av vitamin K2, men du kan ta det.

Det finns inga studier som har undersökt just den här kombinationen med det brukar gå bra att kombinera dessa kosttillskott med de flesta . Dock ska man vara försiktig om man behandlas med blodförtunnande läkemedel som Waran, eftersom vitamin K kan påverka effekten av Waran.

Denna fråga besvarades i nr 45/46 2016.

LÄS MER: Kan jag ta Omega-3 med Atorbir?

 

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.