Hem / Hemmets Journal / Var får jag säkrast rätt vitamindos?

Var får jag säkrast rätt vitamindos?

Läste för en tid sedan i en tidning ett test av av olika fabrikat. Testet visade att många av de fabrikat som finns att få tag på i hälsokostbutiker inte höll rätt nivå av D-vitamin. Någon produkt innehöll dessutom farligt höga halter. Hur är det egentligen med kontrollen av D-vitaminnivån i dessa hälsokostprodukter? Är det säkrare att köpa D-vitamin på apoteket för att garanterat få rätt dos?

Bo

[hr]

Enligt lag är alla företag som arbetar med skyldiga att ha en fungerande egenkontroll som är anpassad efter verksamheten.

Apotek lyder dock under en tuffare lagstiftning är hälsokostbutiker. Det finns apotekskedjor som själva åker ut och inspekterar tillverkningen på plats för att skapa sig en egen bild. Mindre kedjor förlitar sig oftare på tillverkarens garantier. Större kedjor kan också i större utsträckning plocka ut varuprover på plats i Sverige för att göra stickprovskontroller.

Var får jag säkrast rätt vitamindos? Hemmets Journal Kosttillskott Vitaminer D-vitamin egenkontroll hälsokost kosttillskott

Så min bedömning är att allmänt har en bättre kvalitetskontroll av sina produkter än hälsokostbutikerna. Samtidigt finns det hälsokostbutiker som sköter sig väldigt bra också. Generellt – ju större kedja, desto bättre kontroll, oavsett om det är apotek eller hälsokostbutik.

[hr]

Denna fråga kommer från Hemmets Journal nr 8 2014

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *