Hem > Hemmets Journal > Var får jag säkrast rätt vitamindos?
vitamindos

Var får jag säkrast rätt vitamindos?

Läste för en tid sedan i en tidning ett test av D-vitamin av olika fabrikat. Testet visade att många av de fabrikat som finns att få tag på i hälsokostbutiker inte höll rätt nivå av D-vitamin. Någon produkt innehöll dessutom farligt höga halter.

Hur är det egentligen med kontrollen av D-vitaminnivån i dessa hälsokostprodukter? Är det säkrare att köpa D-vitamin på apoteket för att garanterat få rätt vitamindos?

Bo

Enligt lag är alla företag som arbetar med kosttillskott skyldiga att ha en fungerande egenkontroll som är anpassad efter verksamheten.

Apotek lyder dock under en tuffare lagstiftning är hälsokostbutiker. Det finns apotekskedjor som själva åker ut och inspekterar tillverkningen på plats för att skapa sig en egen bild. Och har aktiva kontrollprogram för att säkerställa kvaliteten på produkterna. Mindre kedjor förlitar sig oftare på tillverkarens garantier. Större kedjor kan också i större utsträckning plocka ut varuprover på plats i Sverige för att göra stickprovskontroller.

Så min bedömning är att apotek allmänt har en bättre kvalitetskontroll av sina produkter än hälsokostbutikerna. Samtidigt finns det hälsokostbutiker som sköter sig väldigt bra också. Generellt – ju större kedja, desto bättre kontroll, oavsett om det är apotek eller hälsokostbutik.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 8 2014.

LÄS MER: Kan jag ta de olika vitamintillskotten med varandra?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.